• Jan Ruben

Hoe kies je een cursus gitaar spelen in 2020?

Bijgewerkt: 18 sep 2020

Het internet is ontzettend handig bij het leren gitaar spelen. Er is genoeg informatie te vinden; of je nou op zoek bent naar tablatuur, interviews, pdf’s, video’s of scans van boeken. Als je maar genoeg motivatie en nieuwsgierigheid hebt, zal je je doel bereiken. Alles wat je nodig hebt om gitaar te leren spelen is beschikbaar op het internet.

Het nadeel van die onbeperkte toegang tot informatie is echter dat het moeilijk wordt om te onderscheiden welke informatie kloppend en van goede kwaliteit is en welke informatie onjuist, onnodig of overbodig is. Het inschatten van de kwaliteit van een online informatiebron is een cruciale vaardigheid in 2020 en het zoeken van een cursus gitaarspelen is de perfecte gelegenheid om die vaardigheid toe te passen!


Stel je doelen

Je komt nergens als je niet eerst een aantal doelen stelt voor jezelf. Zonder een duidelijk doel voor ogen, maakt het niet uit welke cursus je kiest! Kies voor jezelf een doelstelling voor jouw leerproces. Wat wil je bereiken? Wil je een razendsnelle alternate picking techniek ontwikkelen? Wil je elke muzikale toonladder leren beheersen? Wil je een akkoordgoeroe worden en alle posities van elk akkoord kennen? Wil je een band beginnen? Of wil je gewoon wat liedjes leren en een aantal basisvaardigheden ontwikkelen om samen met je vrienden te kunnen spelen? Wat jouw doelen ook zijn, het is cruciaal om ze voor jezelf vast te stellen voordat je begint met het zoeken naar de juiste cursus.


Doe onderzoek naar je opties

Nadat je voor jezelf een aantal doelen hebt gesteld om je op te focussen, kun je beginnen met het doen van onderzoek naar gitaarcursussen online. Je zal ontzettend veel opties vinden: websites die een abonnement of eenmalige vergoeding vragen, en aantal video’s en tutorials, online forums voor gitaristen van alle niveaus, en een aantal gratis opties.


Gratis opties

Kijk eerst eens naar de gratis opties. In principe zijn er voor elk nummer wel gitaartabs te vinden. Sommige tabs zijn een stuk nauwkeuriger dan andere en sommige zijn zelfs volledig onjuist. Je kunt het beste tablatuur gebruiken van Guitar Pro of andere betrouwbare software. Je kunt ook zoeken naar het nummer dat je wil leren spelen en de woorden ‘gratis pdf’ toevoegen aan de zoekopdracht. Waarschijnlijk zal je dan iets van hoge kwaliteit vinden.


YouTube staat vol met gratis tutorials voor bijna elk nummer of concept waar je wat meer over zou willen leren. Zoek op YouTube naar gitaar tutorials, of als er een bepaald nummer, toonladder, of akkoord is waar je nieuwsgierig naar bent, vind je gegarandeerd een populaire video waarin het concept voorkomt. Veel mensen hebben met succes gitaar geleerd door het kijken naar YouTube video’s. De kunst is om toegewijd en gedisciplineerd te oefenen met spelen.


Je kunt ook zoeken naar lessen en interviews van je favoriete gitaristen. In de meeste gevallen zul je interviews vinden die bekende gitaristen hebben gegeven voor gitaartijdschriften en blogs. Dit zijn de perfecte mogelijkheden om tips en advies over de voortgang als een beginnende gitarist te krijgen. Je kunt ook gitaargroepen voor beginners zoeken op social media.


Een laatste optie is om de lokale bibliotheek te bezoeken en de muzieksectie te bekijken. Je zult waarschijnlijk kopieën van populaire boeken vinden, maar misschien vind je ook wel wat onbekendere methodes. Boeken worden weinig gebruikt, maar zijn ontzettend handig; profiteer ervan! Zelf bezoek ik vaak mijn lokale bibliotheek en meestal vertrek ik weer met een grote stapel nieuwe muziekboeken om van te leren.


Betaalde opties

Het is absoluut mogelijk om je doelen te bereiken door gratis materiaal te gebruiken. Toch, als je liever voor een betaalde leermethode wilt gaan, is het belangrijk om voordat je een abonnement afsluit eerst goed te controleren of het platform wel betrouwbaar is. Het internet staat vol met oplichters die beweren dat ze jou gitaar kunnen leren spelen, terwijl ze daar geen kennis of ervaring voor hebben.


Zorg ervoor dat je beoordelingen van betalende klanten leest voordat je je aanmeldt voor een betaalde cursus. Kijk op de eigen website van de organisatie, maar zoek ook naar onafhankelijke reviews van derde partijen. Vergelijk meerdere opties voordat je een cursus kiest en controleer het restitutiebeleid, gewoon om ervoor te zorgen dat je je geld terug kan krijgen als het je niet bevalt. Als je nog twijfelt, overleg dan met een meer gevorderde muzikant.

Ik heb zelf goede ervaringen met de gitaarlessen van Koen. Het is niet alleen een cursus met uitlegvideo's, maar bestaat ook uit een community van mensen die gitaar leren spelen op een interactieve manier. Klik op de afbeelding hieronder om naar de pagina van de cursus te gaan.

Om het even voor je samen te vatten

2020 is een geweldige tijd om zelf gitaar te leren spelen. Door kritisch te kijken naar de verschillende beschikbare opties, zul je gegarandeerd de juiste cursus vinden en enorme vooruitgang boeken. Er is ontzettend veel leermateriaal beschikbaar vandaag de dag, zowel gratis als tegen betaling.

Stel een aantal specifieke doelen voor jezelf, zodat je weet waar je naartoe wilt werken en hoe je wilt kunnen spelen als je je doelen hebt bereikt. Doe wat onderzoek naar deze onderwerpen om te bepalen wat voor jou werkt. Als je toegewijd, gemotiveerd en slim bent in hoe je oefent, zal je veel voordeel kunnen behalen met een cursus zoals die van Koen. Gebruik je videolessen, je eigen motivatie en het contact met andere cursisten in de community om je doelen te behalen!


19 keer bekeken0 reacties

©2020 door Gitaarlerenspelenin40dagen.nl

Vragen?

gitaarlerenspelenin40dagen@gmail.com