• Jan Ruben

20 Tips over hoe je gitaar kunt leren spelen

Bijgewerkt: 18 sep 2020

Het bespelen van de gitaar is een vaardigheid die je hele leven bij je blijft. Muziek kunnen spelen biedt vele voordelen, waaronder het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen en ontspanning. Een nieuw instrument leren bespelen stimuleert creativiteit en helpt bij het ontwikkelen en onderhouden van vriendschappen en het ontstaan van een gevoel van saamhorigheid.


Echter, het proces om gitaar te leren spelen kan ontmoedigend zijn aan het begin. Waar moet je beginnen? Wat zijn de juiste stappen? Wat is belangrijk om te weten en wat juist helemaal niet? Bekijk deze 20 tips over hoe je gitaar kunt leren spelen:


1) Heb een duidelijk beeld voor jezelf


Voordat je begint met het leren van het bespelen van een instrument, is het een goed idee om een beeld van het proces hebben. Wat wil je bereiken met de gitaar? Hoe ben je van plan om de gitaar te gebruiken? Wil je in een band spelen? Of ben je vooral geïnteresseerd in spelen voor je eigen plezier? Door voor jezelf een duidelijk beeld te vormen, zal het makkelijker zijn om de motivatie te vinden om door te gaan.


2) Vergelijk jezelf niet met anderen, maar met jezelf van gisteren


De grootste reden dat beginnende gitaristen hun vertrouwen en motivatie verliezen, is omdat ze zichzelf vergelijken met andere, meer gevorderde gitaristen. Er zal altijd een gitarist zijn die beter is dan jij. Als je dat accepteert, kun je je focus volledig richten op jouw eigen vooruitgang, zonder bang te zijn dat je niet zo goed bent als iemand anders. De kunst is om jouw niveau alleen te vergelijken met je niveau van gisteren, of vorige week, of vorige maand.


3) Oefen elke dag (of zo vaak als je kunt)


De beste manier om snelle en blijvende vooruitgang te boeken op de gitaar is om elke dag te oefenen. Natuurlijk heeft niet iedereen dagelijks tijd om gitaar te spelen. Toch, als je je best doet om elke dag even te oefenen, maakt het niet uit of je 10 minuten of 3 uur bezig bent. Je zult hoe dan ook vooruitgang boeken.


4) Goede oefening baart kunst

Oefenen op een verkeerde manier zorgt voor slechte resultaten, slechte techniek en daarmee ook een slecht geluid. Het is belangrijk dat je oefent op een goede manier. Streef naar perfectie, en je zult merken dat je snel vooruitgaat in techniek en geluid. Streven naar perfectie wil niet zeggen dat je uiteindelijk klaar bent met leren. Je kunt je vaardigheden altijd blijven ontwikkelen en verbeteren!


5) Blijf oefenen met aandacht

Het ontwikkelen van vaardigheid in muziek is vergelijkbaar met atletische training. Als je leert hoe je zelf oefenroutines kunt maken en er weken of maanden aandachtig aan werkt, zal je ongelofelijk snel vooruitgaan. Blijf oefenen met aandacht en let op hoe en wat en je oefent. 20 minuten geconcentreerde oefening is veel efficiënter dan 2 uur doelloos spelen.


6) Zorg dat je gitaar goed gestemd is

Als je gitaar niet goed gestemd is, zal hij niet goed klinken. Zorg ervoor dat je gitaar altijd goed gestemd is en je snaren goed zijn afgesteld. Ook is het belangrijk dat de intonatie klopt. Intonatie is de meting van de stemming op meerdere punten op een snaar. Over het algemeen wordt dit gemeten vanaf het twaalfde fret.


7) Gebruik je bronnen

Tegenwoordig is er geen tekort aan beschikbare bronnen voor een beginnende gitarist. Het internet staat vol met bruikbaar materiaal. Vind jouw motivatie en besteed elke week even tijd aan onderzoek en ontdek zelf nieuw leermateriaal. Op deze manier blijf je gemotiveerd terwijl je voortdurend nieuwe onderwerpen te verkennen hebt.


8) Leer hoe je gitaartabs moet lezen

Gitaartabs, ook wel tablatuur genoemd, is een methode voor het noteren van muziek voor de gitaar. Tabulatuur toont muziek op 6 lijnen die de 6 snaren van de gitaar voorstellen. Er worden nummers op de lijnen geplaatst om aan te geven welke fret op welke snaar gespeeld moet worden. Het leren lezen van gitaartabs zal je helpen om muziek beter te leren begrijpen.


9) Leer hoe je het notenschrift moet lezen

Je zult ook moeten leren hoe je het notenschrift moet lezen en spelen op je gitaar. Veel gitaristen nemen niet de tijd om het notenschrift te leren lezen. Dit is niet aan te raden. Het notenschrift is een enorm voordeel als je de gitaar wilt leren bespelen. Het opent nieuwe deuren en zorgt voor de benodigde kennis in muziek.


10) Doe onderzoek naar de levens van je favoriete gitaristen

Voor welke gitaristen heb jij bewondering? Neem de tijd om onderzoek te doen naar hun levensverhaal. Lees of luister naar hun interviews en bekijk video’s van hun optredens. Wat spreekt je aan? Hoe gedragen ze zich tijdens een optreden? Hoe zijn ze als persoon?


11) Leer de pentatonische toonladders

Het leren van de pentatonische toonladders is een essentiële stap voor elke beginnende gitarist. De pentatonische toonladder is een vijf-tonige reeks en wordt ongelooflijk veel gebruikt in pop en rock muziek. Er zijn vijf vormen van de pentatonische toonladder om te leren. Beheers ze allemaal!


12) Leer de belangrijkste toonladders en modi

Het leren van de belangrijkste toonladders en modi is een ander cruciaal stukje kennis. De belangrijkste toonladders en modi zullen dan ook nieuwe deuren openen voor jou als beginnende gitarist. Kennis van deze toonladders is waardevol om het fretboard van de gitaar te leren begrijpen en onmisbaar voor het kunnen analyseren van akkoorden.


13) Leer alle open akkoorden

Het leren van alle open akkoorden is wederom cruciaal voor alle gitaristen. Open akkoorden zijn akkoorden waarbij je alleen de eerste drie frets gebruikt. Hoeveel open akkoorden kun jij maken? Kun jij alle twaalf majeur en mineur akkoorden spelen? Oefen ze totdat het lukt!


14) Leer de basis barré akkoorden

Als je de open akkoorden onder de knie hebt, kun je beginnen met het oefenen van barré akkoorden! Met barré akkoorden kun je een groter deel van het fretboard gebruiken. Ze zijn dan ook een goede uitbreiding van je kennis. De meeste beginners hebben moeite met de barré akkoorden, omdat ze één vinger moeten gebruiken om alle snaren ingedrukt te houden. Maar onthoud: goede oefening baart kunst!


15) Leer hoe je het CAGED systeem moet gebruiken

Het CAGED system is een handige basis bij het leren van nieuwe akkoorden. Het systeem is gebaseerd op vijf open akkoorden: C, A, G, E en D. Door de vormen van deze akkoorden te gebruiken en ze te verschuiven over het fretboard, kun je ineens ontzettend veel verschillende klanken maken..


16) Leer alternate picking

Alternate picking is een van de meest handige methodes bij het spelen van de gitaar. Met deze techniek kun je de snaren sneller achter elkaar aanslaan. Alternate picking is het om en om naar boven en naar beneden aanslaan van de snaren. Oefen met deze techniek alsof je oefent met push-ups; hoe meer je het doet, hoe beter je wordt.


17) Oefen alles eerst langzaam

Het ware geheim achter het beheersen van muziek en de gitaar, is om alles eerst langzaam te oefenen. Maak je geen zorgen over de snelheid van een stuk als je begint te leren. Vertraag alles, zodat je het perfect kan spelen met de perfecte toon en timing. Op deze manier leg je een basis voor jezelf. Als je alles onder de knie hebt, kun je beginnen met versnellen. Het laatste wat je wilt is om een nummer snel te kunnen spelen, maar met slechte techniek en geluid.


18) Leer de liedjes die jij wilt spelen

Het is belangrijk om de liedjes die jij wilt leren spelen, te leren spelen. Vind muziek die jou aanspreekt en leer alles over die muziek. Hoe meer je leert, hoe groter jouw muzikale kennis wordt. Verspil geen tijd aan het leren van liedjes omdat je denkt dat het moet. Blijf trouw aan jezelf en je eigen interesses en doelen.


19) Schrijf je eigen muziek

Het componeren van je eigen originele muziek is een geweldige manier om je vaardigheden op de gitaar uit te breiden. Gebruik een nieuwe techniek en schrijf er een kort stuk mee. Op deze manier oefen je je nieuwe techniek en uit je tegelijkertijd je creativiteit. Je kunt je favoriete muziek als inspiratie voor je eigen composities gebruiken, of je kunt zelf helemaal iets nieuws bedenken!


20) Vind vrienden om muziek mee te maken

Het hebben van vrienden om muziek mee te maken is belangrijk voor jouw ontwikkeling als gitarist. Zoek medegitaristen, bassisten, toetsenisten of drummers om tips uit te wisselen, meer te weten te komen over nieuwe stijlen en technieken, samen muziek te maken en over het algemeen gewoon plezier te hebben. Het hebben van vrienden om muziek mee te maken kan je op talloze manier inspireren.

Samenvatting


Hopelijk zullen deze 20 tips over hoe je de gitaar kunt leren spelen je inspireren om dieper in je muziek te duiken en zullen ze je wat duidelijkheid te geven over hoe en wat je moet oefenen.

Gitaar leren spelen is een uitdagende en lonende inspanning waar je je leven lang wat aan hebt. Zie hoe je vooruitgaat als de weken, maanden en jaren voorbij gaan.

Creativiteit is een ontzettend belangrijke kracht die je helpt om je individuele creatieve energie te ontdekken. Het zal je ervaring op vele manieren vergroten. Het pad van de muzikant is vol mysterie en verwondering, dus je zult je niet vervelen!


Wil je zelf snel aan de slag met gitaar leren spelen? Klik dan op de afbeelding hieronder om naar de cursus te gaan!

20 keer bekeken0 reacties

©2020 door Gitaarlerenspelenin40dagen.nl

Vragen?

gitaarlerenspelenin40dagen@gmail.com