• Jan Ruben

Twee akkoordgrepen voor 24 verschillende akkoorden

Het universum van gitaarakkoorden is ingewikkeld en divers.

Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in pagina’s vol met akkoorden en voicings. Je zou uren kunnen besteden aan het oefenen van tientallen verschillende voicings voor een C majeur akkoord, alleen om ze allemaal de volgende dag te zijn vergeten.

Welke systemen kun je gebruiken om nuttige basisakkoorden te gebruiken en onthouden? Hoe kun je een reeks akkoorden ontwikkelen die goed klinkt en die je altijd kan onthouden? Leer verschuifbare akkoordgrepen te gebruiken!

Verschuifbare akkoordgrepen

Gitaristen hebben een voordeel ten opzichte van toetsenisten bij het leren van verschillende akkoorden. Op het toetsenbord heeft elk akkoord een andere vorm die je simpelweg uit je hoofd moet leren. Op de gitaar kunnen we echter snel een klein aantal verschillende vormen leren en ze over de hals verschuiven om verschillende klanken te creëren. Laten we eens kijken naar een aantal voorbeelden!

Verschuifbare majeur akkoordgrepen

Je kent deze vast wel: het open D-majeur akkoordZo niet, dan is dit een D-majeur akkoordgreep in open positie. De grondtoon van dit akkoord is D op de derde fret van de B-snaar. We kunnen deze akkoordvorm over de hals verschuiven om verschillende akkoorden te creëren. In feite, van deze ene eenvoudige akkoordvorm, kunnen we elf andere akkoorden maken. Bekijk ze hieronder:

Nu je dit weet heb je toegang tot nieuwe en interessante akkoordenschema's. Hierdoor kom je ook meer te weten over horizontale verschuivingen over de toets, wat net zo belangrijk is als je kennis over verticale verschuivingen. Denk in verschillende dimensies.

Hier is een korte oefening om te oefenen met het vinden van de grondtonen op de B-snaar. Speel alle natuurlijke tonen oplopend, gevolgd door de halve tonen aflopend. Ik raad u ook aan deze oefening te variëren door de halve tonen oplopend te spelen en de natuurlijke tonen aflopend.Verschuifbare mineur akkoordgrepen

Hoe veranderen we deze majeurgreep die we net hebben verkend in een mineurgreep?

Om een dit majeurakkoord om te zetten in een mineurakkoord, hoef je alleen de derde toon een halve toon te verlagen. Vergeet niet, de formule voor een majeurgreep is 1-3-5 en de formule voor een mineurgreep is 1-b3-5.

Dus hoe bepalen we welke noot in de akkoordvorm de derde is? Dat is altijd anders. Om het te weten zul je het uit je hoofd moeten leren! In deze specifieke akkoordvorm is de derde de bovenste noot van het akkoord. Dus om van deze majeurgreep een mineurgreep te maken, verplaatsen we die een fret naar beneden.Deze informatie kunnen we ook gebruiken om alle twaalf majeurakkoorden om te zetten in mineurakkoorden.


Je kunt de volgorde met de natuurlijke en halve tonen oefenen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een reeks bedenken!

Zodra je deze twee basisakkoorden onder de knie hebt, ben je begonnen met het openen van een hele nieuwe wereld van akkoorden op de gitaar. Niets houd je meer tegen, dus oefenen maar!


9 keer bekeken0 reacties

©2020 door Gitaarlerenspelenin40dagen.nl

Vragen?

gitaarlerenspelenin40dagen@gmail.com