• Jan Ruben

Gitaarnoten, hoe kun je die leren?

Bijgewerkt: 9 sep 2020

Het leren van alle noten op de gitaar kan intimiderend zijn. Er zijn zo veel noten te leren en de meeste noten verschijnen op meerdere plaatsen op de hals. Hoe kun je het wat minder verwarrend maken en het leren begrijpen? Bekijk een aantal van deze tips voor het leren en onthouden van de noten op de gitaar.
1. Leer de noten op elke snaar uit je hoofd


Het leren van alle noten op elke individuele snaar is een effectieve methode voor het onthouden van alle noten op de gitaar. Begin met de hoge E-snaar. Zoek eerst alle natuurlijke noten in één octaaf. F is op de eerste fret, G op de derde fret, A op de vijfde fret, B op de zevende fret, C op de achtste fret, D op de tiende fret, en ten slotte E op de twaalfde fret. Dit is toevallig hetzelfde patroon als op de lage E-snaar, dus je hebt je kennis verdubbel. Zodra je je comfortabel voelt met de E-snaar, kun je beginnen met de B-snaar. Vervolgens kun je de B-snaar en de hoge E-snaar samen oefenen en de plaatsen vinden waar de noten elkaar overlappen. Ga hiermee door voor de andere vier snaren en oefen verschillende combinaties van snaren om het nog beter te leren begrijpen.


2. Oefen de noten in één positie


Het oefenen van alle noten in een bepaalde positie is een andere effectieve methode om de noten op de gitaar te onthouden. Ik stel voor te beginnen met de open positie die de open snaar tot de derde fret omvat. Nogmaals, het is nuttig om te beginnen met de hoge E-snaar en je weg naar beneden in toonhoogte te werken naar de lage E-snaar. Zodra je je comfortabel voelt met alle noten in open positie, verschuif naar de derde positie en let op waar de noten elkaar hier overlappen.


3. Begin met wat je al weet


Hoeveel nummers of riffs kun je op dit moment spelen? Hoeveel verschillende posities kun je vinden om elk van die riffs of nummers te spelen? Een andere effectieve methode om meer van de noten op de gitaar te begrijpen is het vinden van andere manieren om te spelen wat je al kent. Je weet bijvoorbeeld hoe je de riff van "Paranoid" van Black Sabbath op de lage E-snaar moet spelen. Weet je hoe je dezelfde riff op de A-snaar moet spelen? Wat dacht je van de D-snaar? Hoe zit het met een octaaf hoger op de G-snaar? Of twee octaven hoger op de B-snaar? Je kunt dit doen met elk nummer of riff die je kent.

Ik hoop dat deze methoden je inspireren om de noten op de gitaar beter te leren begrijpen! We hoeven nooit bang te zijn om nieuwe dingen te ontdekken. Het leren van nieuwe methodes zal je kennis alleen maar vergroten. Veel oefenplezier!7 keer bekeken0 reacties

©2020 door Gitaarlerenspelenin40dagen.nl

Vragen?

gitaarlerenspelenin40dagen@gmail.com