• Jan Ruben

3 Tips voor het stemmen van je gitaar

Bijgewerkt: 9 sep 2020

Het stemmen van je gitaar is zeker voor een beginnende gitarist altijd even puzzelen. Toen ik voor het eerst begon met het bespelen van de gitaar, wist ik de eerste maanden niet hoe ik mijn gitaar moest stemmen. Ik had een gitaartuner, maar begreep niet hoe ik hem goed moest gebruiken. Het was pas mijn eerste keer dat ik samen speelde met een vriend dat ik eindelijk heb geleerd hoe ik mijn gitaar goed kon afstemmen. Wat een vernederende dag was dat!

Inmiddels heb ik veel gitaarlessen gegeven en een paar effectieve methoden geleerd voor het stemmen van gitaren. Ik zal ze nu met je delen, zodat jij de ervaring die ik jaren geleden had, kan vermijden!


1. De Fifth Fret/Fourth Fret Methode


Een van de meest voorkomende methoden voor het stemmen van de gitaar is het gebruik van de vijfde en vierde frets. We beginnen met de vijfde fret op de lage E-snaar. Deze noot is hetzelfde als de A-snaar. Speel deze snaar met je plectrum of vinger en speel vervolgens de A-snaar. Klinken ze hetzelfde voor jou?

Ga vervolgens naar de vijfde fret op de A-snaar en speel deze. Speel daarna de D-snaar. Hoe klinkt dit? Ga verder met de vijfde fret van de D-snaar, gevolgd door de G-snaar. Daarna gebruiken we de vierde fret van de G-snaar, gevolgd door de open B-snaar. Tot slot gebruiken we de vijfde fret van de B-snaar gevolgd door de open E-snaar.

2. Gebruik de vijfde en de zevende frets


We kunnen de gitaar afstemmen met behulp van de harmonie tussen de vijfde en zevende frets. Begin met het spelen van de lage E-snaar op de vijfde fret, gevolgd door de zevende fret op de A-snaar. Pas je afstemming zo aan dat je geen slagen of pulsen tussen de twee noten hoort. Ga verder met de vijfde en zevende frets op de A- en D-snaren, gevolgd door de D- en G-snaren. Stem vervolgens de zevende fret van de lage E-snaar af met de open B-snaar en de zevende fret van de A-snaar met de hoge E-snaar.

3. Twaalfde frets


We kunnen ook de twaalfde fret gebruiken om de gitaar af te stemmen. Speel de lage E-snaar op de twaalfde fret en match de toon met de E op de zevende fret van de A-snaar. Ga verder met de twaalfde fret van de A-snaar gematched met A op de zevende fret van de D-snaar, de twaalfde fret van de D-snaar gematched met de D op de zevende fret van de G-snaar, de twaalfde fret van de G-snaar gematched met de G op de achtste fret van de B-snaar, en de twaalfde fret van de B-snaar gematched met de E op de zevende fret van de E-snaar. Laat als laatste de twaalfde fret van de lage E-snaar overeenkomen met de open hoge E-snaar.


Klaar om te starten met je online gitaar spelen cursus? Klik hieronder op de afbeelding13 keer bekeken0 reacties

©2020 door Gitaarlerenspelenin40dagen.nl

Vragen?

gitaarlerenspelenin40dagen@gmail.com