• Jan Ruben

Hoe snel kun je de gitaar leren bespelen?

Bijgewerkt: 4 okt 2020

Gitaar leren spelen is een levenslang proces. Muziek is vol van verbeelding en heeft geen grenzen. De vaardigheid om jouw creativiteit om te kunnen zetten in muziek zal je constant blijven inspireren en zal je levensstijl verbeteren op onvoorstelbaar veel manieren. Als je je focust op het leren bespelen van de gitaar, op welke manier dan ook, zul je merken dat het je helpt om mooie en waardevolle ervaringen in je leven voort te brengen.

Als je er echt voor gaat, zal je vrij snel leren om gitaar te spelen. Het bestuderen en beoefenen van muziek kun je vergelijken met atletische training. Maandenlang consequent en gedisciplineerd oefenen zal leiden tot de beste resultaten.


Denk eens na over wat de basis van gitaarspelen is. Welke concepten en technieken wil jij leren? Welke oefeningen kun je gebruiken in je dagelijkse oefenroutine? Welke doelen, zowel op de korte als lange termijn, heb je voor jezelf gesteld? Hoe duidelijker het beeld dat je voor ogen hebt, hoe sneller je vooruit zult gaan.


Persoonlijk verdeel ik mijn oefenroutine in verschillende onderdelen. Samen vormen ze mijn idee van wat een perfecte gitarist moet kunnen. Bij het ontwikkelen van oefenroutines voor mezelf en mijn leerlingen gebruik in de volgende onderdelen: improvisatie, alternate picking, sweep picking, hybrid picking, toonladders, coils, toonladderpatronen, lezen, akkoorden, stemvoering, polyfonie, gehoortraining en repertoire en compositie. De volgorde is hier niet van belang.


Over het algemeen stel ik oefenroutines met stukken van 40 minuten samen en kies ik een van deze onderwerpen en richt ik me hier tien minuten lang volledig op. Meestal gebruik ik een timer of een alarm, zodat ik niet hoef te kijken naar de klok. Zo kan ik al mijn aandacht richten op het oefenen zonder afgeleid te worden. Als ik ergens mee bezig ben en het alarm afgaat, zal ik misschien nog 10 minuten doorgaan of zal ik het bewaren voor later die dag of voor de dag erna. Ik heb verschillende lengtes voor mijn routines uitgeprobeerd, waaronder 20, 30, 50 en 60 minuten, en ik ben tot de conclusie gekomen dat een oefenroutine met stukken van 40 minuten zorgt voor de meeste productiviteit en effectiviteit. Hierdoor houd je 20 minuten over om andere dingen te doen, zoals het verzenden van e-mails, het doen van de afwas of andere dergelijke alledaagse klusjes.


Improvisatie


Improvisatie is een goed begin van je oefensessie. Speel wat je leuk vindt, warm je vingers op en maak je niet al te druk over de kwaliteit van je spel. Zo kun je alle informatie van de dag verwerken voordat je gaat spelen. Zie het als een warming-up voordat je gaat sporten: een lichte inspanning voordat je een intensievere oefening gaat doen.


Alternate PickingNa een paar minuten vrije improvisatie is het een goed idee om je alternate picking techniek te oefenen. Stel een metronoom in op 25 slagen per minuut. Als jouw metronoom niet op 25 slagen per minuut ingesteld kan worden, stel hem dan in op het laagst mogelijke tempo. Gebruik alternate picking om je snaren zestien keer aan te slaan in dit tempo. Je kunt beginnen met zowel een upstroke als een downstroke. Besteed aandacht aan hoe je speelt. Verandert je tempo als je ademhaalt? Welke positie heeft je plectrum ten opzichte van de snaar? Loopt hij parallel aan de snaar of juist helemaal niet? Hoe gespannen is de hand waarmee je de snaren aanslaat? Besteed vooral aandacht aan die hand; het maakt voor deze oefening niet uit wat je doet met de andere.


Sweep Picking


Nu dat je goed gefocust en opgewarmd bent, kun je wat tijd besteden aan het oefenen met je sweep picking techniek (ook wel economy picking genoemd). Sweep picking is een stijl van spelen waarbij de je de hand waarmee je de snaren aanslaat in dezelfde richting beweegt als de hand op het fretboard. Ken je deze techniek nog niet? Geen probleem.


Het D-mineur akkoord is een goed akkoord om deze techniek mee te oefenen. Zet je vingers op de posities van de D op de zevende fret van de G-snaar, de F op de zesde fret van de B-snaar en de A op de vijfde fret van de hoge E-snaar. Vorm dit akkoord op het fretboard en speel in een neerwaartse richting vanaf de G-snaar. Verwijder elke vinger na het aanslaan van de snaar, zodat de noot niet doorklinkt. Het resultaat moet een helder trapsgewijs geluid zijn dat bijna klinkt als een harp. Zodra je dit voorbeeld onder de knie hebt, kun je op zoek gaan naar uitbreidingen.


Hybrid Picking


Hybrid picking is een manier van spelen waarbij je zowel een plectrum als je vingers gebruikt. Bij hybrid picking Hybrid picking houd je de plectrum tussen je wijsvinger en je duim en gebruik je je middelvinger, ringvinger en pink om de snaren aan te slaan. Deze techniek biedt ontzettend veel mogelijkheden door de plectrum en je vingers te combineren. Je kunt je favoriete akkoorden en muziekstukken gebruiken om dit te oefenen. Het geheim is om consequent en gedisciplineerd te oefenen.


Neem even pauze


Je hebt nu al ongeveer 40 minuten geoefend. Neem even pauze! Ga een stukje wandelen, doe wat yoga, drink een kopje koffie, lees een boek of luister naar je favoriete muziek. Doe even iets anders om zowel lichaam als geest wat rust te geven.


Toonladders


Nu je een korte pauze hebt gehad, kun je weer aan de slag. Neem tien minuten de tijd om te wennen aan het spelen van toonladders. Ken je alle vijf de vormen van de pentatonische mineur toonladder? Hoe zit het met de majeur toonladder? Heb je wel eens geoefend met een drie-noten-per-snaar toonladder? Hoe zit het met de Segovia toonladders? Of de modi van de melodische en harmonische mineur toonladders? Er zijn ongelofelijk veel toonladders op de gitaar. Kies zelf een aantal toonladders en leg daar de focus op totdat je ze onder de knie hebt. Zo zal je snel vooruitgang boeken!


Coils


Gebruik de alternate picking techniek voor het spelen van een aantal coils. Coils, reeksen van toonladders, zijn een goede manier om sneller en behendiger te leren spelen. Oefen drie of vier reeksen van toonladders die je tijdens het laatste onderdeel hebt geoefend. Gebruik een metronoom om een goed tempo te houden. Begin langzaam en bouw de snelheid langzaam op naarmate je beter wordt. Dit is de meest effectieve manier om beter en sneller te leren spelen.


Toonladderpatronen


Nadat je je coils hebt geoefend, kun je je toonladders op andere manieren proberen te spelen, zoals met intervallen. Oefen elke toonladder in intervallen van een derde, vierde, vijfde, zesde, zevende, enz. Oefen ze in achtste noten, driedubbele achtste noten en zestiende noten. Zorg ervoor dat je oefent op een comfortabel en vast tempo. Het is belangrijk om op een goede manier te oefenen.


Lezen


Na al het oefenen met toonladders, is het tijd om te lezen. Bach Lute Suites, Fugues en Violin Concertos zijn goede keuzes. Je kunt natuurlijk ook zelf een repertoire kiezen. Ga naar de lokale bibliotheek en bekijk de muzieksectie, of zoek naar online materiaal. Lees alles wat je kunt vinden.


Neem even pauze


Nu dat je voor de tweede keer 40 minuten lang hebt geoefend, kun je weer even pauze nemen. Drink nog een kopje koffie, neem een korte wandeling, bel je familie. Zoek wat afleiding van de gitaar en kom even tot rust.


Akkoorden


Na je pauze begin je met het oefenen van een aantal akkoorden. Leer jezelf een praktische routine voor het leren van nieuwe akkoorden aan. Vind een klassiek akkoordenboek zoals Ted Greenes Chord Chemistry of een Mel Bay akkoordenboek. Leer akkoorden te spelen op verschillende plaatsen op het fretboard, leer zevende akkoorden en hun inversies en zorg ervoor dat je je comfortabel voelt met de basis barre en open positie akkoorden. Maak diatonische toonladders met je nieuwe akkoorden om jezelf nieuwe vormen aan te leren.


Stemvoering

Stemvoering is de techniek van het creëren van een soepele en efficiënte overgang tussen akkoorden. Oefen met de nieuwe akkoordvormen die je in de laatste tien minuten hebt geleerd om nieuwe patronen te creëren, die je kunt gebruiken in het repertoire waar je al aan werkt.


Polyfonie


Polyfonie, ook wel contrapunt genoemd, is de studie van de beweging van twee of meer tonen samen. Je kunt dit oefenen met een van de toonladderpatronen die je in het laatste blok hebt geoefend. Probeer te improviseren. Je kunt de tonen laten bewegen in dezelfde richting, waardoor beide tonen tegelijk stijgen of dalen, of in tegengestelde richting, waardoor elke toon beweegt in een tegenovergestelde richting, of je kunt de ene toon veranderen terwijl de andere hetzelfde blijft. Het op deze manier oefenen van polyfonie zorgt voor nieuwe mogelijkheden, die simpelweg niet bereikt kunnen worden door alsmaar akkoorden te oefenen.


Gehoortraining


Na al dit oefenen met akkoorden, ga je verder met wat gehoortraining. Je kunt bladmuziek maken bij gitaarsolo’s of nummers die je leuk vindt. Er zijn veel goede apps beschikbaar voor Android, iPhone en PC. Oefen met het herkennen van noten en tonen, het herkennen van de kwaliteit van je snaren en het vermogen om liedjes en akkoorden via je gehoor te leren spelen. Dit zal je helpen om een betere gitarist te worden.


Neem even pauze


Nu ben je echt lekker bezig. Je hebt nu drie onderdelen van 40 minuten voltooid. Dit betekent dat je al twee uur in totaal hebt geoefend. Goed bezig! Pak wat eten en fris je even op.


Wil je aan de slag met een online cursus die je de belangrijkste dingen leert over gitaar spelen? Klik dan op de afbeelding hieronder:
Repertoire en Compositie


Als je net als ik een professionele muzikant bent, werk je de rest van de dag aan je repertoire en je eigen creatieve projecten. Leer hoe je een opnamesoftware zoals Garageband of Reaper gebruikt of investeer in iets analoogs als een Tascam 244 viersporencassetterecorder en leer hoe je je eigen muziek kunt opnemen. Natuurlijk kun je dit ook op een ander moment in je routine doen.


Ten slotte


Het verdelen van je oefenroutine in verschillende stukken is een goede en efficiënte manier om zo veel mogelijk te oefenen met het bespelen van de gitaar. Je kunt je routines op zo’n manier indelen dat het binnen je alledaagse leven past. Misschien kies je andere onderdelen dan die hierboven genoemd zijn. Neem tijd om na te denken over wat jij vindt dat de perfecte gitarist moet kunnen en baseer daar je oefenroutine op. Als je zo omgaat met het leren van gitaarspelen, zal je zien dat je ontzettend snel vooruitgang boekt!


©2020 door Gitaarlerenspelenin40dagen.nl

Vragen?

gitaarlerenspelenin40dagen@gmail.com