• Jan Ruben

Tips voor het kopen van je eerste gitaar

Het kopen van je eerste gitaar kan een overweldigende ervaring zijn. De duizelingwekkende reeks van mooie gitaren op het internet is genoeg om elke gitarist te doen kwijlen. Hoe moet je uit al die gitaren de gitaar kiezen die bij jou past? Welk advies zal van pas komen bij het zoeken naar je eerste gitaar? Wat zijn de valkuilen en hoe ontwijk je ze? Lees verder om tips te ontdekken voor het kopen van je eerste gitaar!


Doe onderzoek


Zorg dat je weet wat de gitaarmarkt te bieden heeft. Het internet staat vol met hulpmiddelen die jij kunt gebruiken om je keuze te maken. Ontdek welke verschillende merken en modellen er beschikbaar zijn door een beetje onderzoek te doen.

Veel gitaarfabrikanten maken gitaarkits voor beginners die een gitaar, een riem, een kabel, plectrums en vaak een kleine versterker bevatten. Als je onderzoek doet naar de prijzen en mogelijkheden, zal je jezelf hoofdpijn, en misschien wat geld, besparen.


Een betrouwbare website, die een groot aanbod van gitaarkits heeft is Bax Shop. https://www.bax-shop.nl/muziekinstrumenten/gitaar-startersets

Lees met name de reviews door. Dit geeft je een eerlijk en compleet beeld van de eigenschappen van iedere gitaar.


Weet wat je wil uitgeven


Door voor jezelf een budget vast te stellen zal je lijst met beschikbare gitaren behoorlijk kleiner worden. Houd het simpel en eenvoudig. Je bent waarschijnlijk niet van plan om nu die 1958 Fender Stratocaster te kopen. Kies voor een gitaar voor beginners en misschien krijg je na 20 jaar dat vintage pareltje van je dromen.


Kijk naar jouw gitaarhelden


Wie zijn je favoriete gitaristen? Wat voor soort gitaar spelen ze? Is er een budgetmodel beschikbaar? Heb je hun interviews gelezen of gezien? Wat was hun eerste gitaar? Jouw favoriete gitaristen zijn de perfecte mensen om bij af te kijken.


Vraag een andere gitarist om hulp


Als je iemand kent die ook gitaar speelt, neem diegene dan mee naar de gitaarwinkel. Een andere gitarist kan je ontzettend helpen bij het kiezen van de juiste gitaar. Zo maak je minder snel een miskoop en kun je optimaal genieten van je gitaar. Bovendien kun je samen muziek maken met een nieuwe vriend!


Akoestisch Of Elektrisch?


Wil je een akoestische gitaar of een elektrische gitaar? Een akoestische gitaar is vaak groter dan een elektrische gitaar en is vaak moeilijker te bespelen voor een beginnende gitarist. Akoestische gitaren zijn over het algemeen makkelijker mee te nemen dan elektrische gitaren, terwijl elektrische gitaren meer veelzijdigheid en volume bieden door de versterker. Zowel akoestische als elektrische gitaren hebben voornamelijk stalen snaren, maar er zijn sommige akoestische gitaren die nylon snaren hebben.

Gitaren met nylon snaren zijn het makkelijkst voor beginners om te leren bespelen. De snaren zijn zachter en gemakkelijker naar beneden te duwen en de snaren doen vaak minder pijn aan je vingertoppen dan stalen snaren.


Single Coil Pickups Of Humbucker Pickups?


Als je van plan bent om een elektrische gitaar te kopen, is het goed om na te denken over wat voor soort pickups je zou willen. Single coil pickups komen het meest voor op stratocaster gitaren. Een single coil pickup bestaat uit een magneet gewikkeld in koperdraad. Single coils staan bekend om hun heldere geluid, maar veroorzaken soms een licht bromgeluid.


Aan de andere kant zijn humbucker pickups voorzien van twee magneten gewikkeld in koperdraad. Humbuckers zijn over het algemeen hogere output pickups en verminderen het gezoem van single coils pickups, vandaar de naam humbucker. Humbuckers zijn vaker te vinden op Les Paul en SG gitaren.


Trek je eigen plan


De meeste beginnende gitaristen gaan naar grote gitaarwinkels om hun eerste gitaar te kopen. Maar als dat niet jouw ding is, bezoek dan een lokale gitaarwinkel; trek je eigen plan. Raak bevriend met de winkeleigenaar en misschien krijg je wel aanbiedingen en kortingen. Zoek online naar tweedehands gitaren en je zult je verbazen over het grote aantal unieke vintage gitaren die aangeboden worden. Daarnaast kun je lokale tweedehandswinkels bezoeken. Misschien vind jij jouw unieke droomgitaar voor een leuk prijsje!


Kies een Gitaar die jou aanspreekt


Je wilt dat je jarenlang vooruit kunt met je eerste gitaar. Je wilt een gitaar hebben die je motiveert om elke dag te oefenen. Je wilt iets dat er goed uitziet, voelt en speelt. Kies voor een gitaar die jou aanspreekt. Op die manier voel jij je gemotiveerd om elke dag te spelen en nieuwe dingen te leren.


Een lokale winkel of beter online kopen?


Als je al je onderzoek hebt gedaan, een budget hebt vastgesteld, en een beeld hebt van wat voor gitaar je wil, is het tijd om je eerste gitaar te kopen. Ga naar een echte winkel, zodat je de gitaar kunt vasthouden en proberen. Het is ontzettend waardevol om vrienden te hebben in een gitaarwinkel en dat zal je helpen om een succesvolle gitarist te worden. Als je je gitaar in de winkel koopt weet je precies hoe hij klinkt en voelt en kan de medewerker hebben professioneel voor je aanpassen voordat je hem meeneemt. Eventueel kun je na je bezoek aan de winkel het type online kopen voor een betere prijs. De concurrentie is vaak heel sterk, en de voorwaarden die webshops bieden zijn vaak heel gunstig.


Wil je aan de slag met een online cursus die je de belangrijkste dingen leert over gitaar spelen? Klik dan op de afbeelding hieronder:


Ten Slotte


Het kopen van je eerste gitaar moet een inspirerende en lonende ervaring zijn. Je moet thuis komen vol motivatie en enthousiasme om alles over dit nieuwe instrument te leren. Door onderzoek te doen, een budget te bepalen, af te kijken bij jouw gitaarhelden, om hulp te vragen bij een deskundige vriend, je eigen plan te trekken en je gitaar te kopen bij een lokale winkel of een bekende webshop, zal je gegarandeerd een succesvolle aankoop doen!

10 keer bekeken0 reacties

©2020 door Gitaarlerenspelenin40dagen.nl

Vragen?

gitaarlerenspelenin40dagen@gmail.com